anunci patrocinat

Avui dia les rajoles hidràuliques imiten els patrons de disseny clàssics però no presenten els inconvenients de les originals

L’empresa catalana Garret, Rivet i Cia va presentar per primera vegada l’Exposition universelle d’Art et d’industrie de 1867 a Paris, tot un catàleg d’un tipus de rajola premsada que es feia a Catalunya i que no li calia passar pel forn.

La composició de les rajoles era a base de ciment blanc, marmolina o pols de marbre blanc, pigments de diferents colors i sorra. Es col·locaven en uns motlles de metall amb diferents dissenys geomètrics i després d’un procés manual força laboriós, s’hi aplicava pressió amb una premsa hidràulica. S’obtenien així unes rajoles artesanals molt acolorides i vistoses, normalment de 20cm x 20cm, que van aparèixer a Catalunya i més tard, en plena època del modernisme català, es van estendre amb força també per tota Europa i Amèrica fins a la dècada dels anys 60 del segle XX, que es van començar a substituir per materials de fabricació més industrial.

Ja en ple segle XXl, a l’artista barceloní Javier de Riba se li va ocórrer reproduir un terra de rajoles hidràulic en un edifici abandonat, mitjançant la tècnica del graffiti amb plantilla que recupera l’essència dels millors dissenys modernistes. El seu projecte Floors busca espais públics i edificis abandonats per deixar-hi la seva empremta i ha aconseguit que els dissenys hidràulics, altra vegada des de Barcelona, siguin coneguts fora de les nostres fronteres.

Avui dia, les rajoles hidràuliques imiten els patrons de disseny clàssics, amb l’avantatge de que són igual de vistoses que les tradicionals, però fabricades amb pastes ceràmiques i materials porcellànics que per la seva especial i més moderna composició no presenten els inconvenients de porositat de les originals. Les rajoles hidràuliques actuals es poden aplicar tant a sòls com a parets, a llocs tradicionalment humits de les cases com les cuines i els banys i també a exteriors.

Visiteu la nostra botiga i en quedareu enamorats.

elreidelarajola.com