anunci patrocinat

A la segona setmana de paralització de les obres, el volum de treball i els ingressos dels estudis d’arquitectura havien caigut un 50%, segons un estudi realitzat pel Consell Superior de Col·legis d’Arquitectura d’Espanya (Cscae), i segons el seu president , Lluís Comerón, la segona onada de la crisi va a colpejar encara amb més força al sector.

A més de la interrupció de les obres, els arquitectes s’han vist afectats pel retard dels projectes nous i es preveu una major precarització de la professió.

Tot i així, des del Cscae no preveuen una caiguda com la de 2008 en facturació i volum de feina. “Ara no hi ha problemes estructurals de superproducció, el sector vol seguir creixent”, assenyala Comerón. L’arquitecte també alerta que la situació de partida de la professió és molt pitjor que la de l’anterior recessió, i que sense intervenció pública serà molt difícil que es recuperi en els propers tres anys.

El president de la CSAE augura que la segona onada de la crisi va a colpejar amb més força el sector

Per impulsar la recuperació, l’entitat advoca per una estratègia publicoprivada i per apostar per la rehabilitació del parc d’habitatges. Mentre a països com Portugal, França o Itàlia la taxa d’ocupació en rehabilitació és del 3,9%, a Espanya se situa en el 2,2%. “Assolir el percentatge d’altres països crearia 400.000 llocs de treball”, afirma el president.

Abans que esclatés la crisi de coronavirus, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana estava preparant la Llei d’Arquitectura i Qualitat de l’Entorn Construït per establir les bases de la rehabilitació de el parc d’habitatges i redefinir els concursos públics.

La llei preveu una “adequada remuneració dels professionals d’acord amb una prestació de qualitat” i busca esmenar la falta d’oportunitats dels arquitectes més joves. Des del sector, reclamen que a aquesta llei se li sumi un Pla Nacional d’Habitatge i un Pla Nacional de Renovació Urbana.

En primera persona

Jorge Alonso, design architect & planner i business development manager de Chapman Taylor, coincideix en que la rehabilitació va a actuar com un nínxol de mercat per als estudis d’arquitectura després de la crisi.

Per Alonso, la supervivència d’un estudi en temps del Covid-19 no depèn de la seva mida, “els estudis d’arquitectura s’han de transformar en estructures multidisciplinaris i horitzontals; Cal abandonar la imatge del startarchitect, i ser estudis més líquids “, afirma.

Alonso preveu que aquesta crisi serà més curta que la de 2008. “Tenim més capacitat de recuperació i projectes més sòlids”, assegura. Per a l’arquitecte, no cal témer a una segona onada si no hi ha un rebrot de virus. “El real estate ja està rebent el cop, però es van a equilibrar els números, cal mantenir la calma”, assenyala.

“Els estudis d’arquitectura s’han de transformar en estructures multidisciplinàries i horitzontals”, afirma Alonso.

Champan Taylor segueix a la recerca de projectes tot i la incertesa de mercat, i advoca per la construcció d’espais d’usos mixtos que, al costat del built-to-rent, són tendències que l’empresa preveu que s’accentuïn després de la crisi de coronavirus.

De totes maneres, per als petits estudis, la crisi pot resultar una cop més fort. “La precarietat s’ha disparat, les oficines petites tenen problemes per sobreviure”, afirma Victòria Acebo, arquitecta que va inaugurar el seu propi estudi al costat d’Ángel Alonso el 1995.

“La precarietat s’ha disparat, les oficines petites tenen problemes per sobreviure”, assenyala Acebo.

Per Acebo, la recessió de 2008 va ser un dur cop per als estudis, de què encara no s’havien restablert quan va impactar la crisi de Covid-19 i els estudis petits s’estan portant la pitjor part, segons el parer d’Acebo. “Desenes d’estudis ens presentem a concursos adreçats a les grans empreses i que presenten poques garanties, condicions rígides i pocs honoraris”, afirma l’arquitecta.

Acebo advoca per una defensa dels estudis petits i que aquests rebin ajudes públiques. A més, veu la remodelació d’espais com el camp de treball en què s’ha de centrar el sector, tot i que adverteix que la precarietat en els estudis d’arquitectura va anar en augment.

info d’EjePrime