anunci patrocinat

En els últims cinc anys el fenomen de convertir locals en habitatge no ha deixat de créixer. Molt especialment entre inversors o persones que busquen espais més amplis a preus més ajustats, o entre professionals que en molts casos incorporen en el seu habitatge un ambient per exercir la seva activitat professional.

Aquesta tendència està en auge a causa de la pandèmia. La novetat és que, ara, el que s’està reconvertint com habitatges són moltes oficines. “Amb la generalització del teletreball, i els dubtes que ara mateix hi ha que tornem als esquemes tradicionals de treballar principalment fora de casa, els centres de les ciutats s’estan omplint d’oficines buides que bé podrien tornar a la seva condició inicial”, afirma Jesús Duc, vicepresident de la xarxa Alfa Immobiliària.

En opinió d’aquest directiu, fins al 50% d’aquests propietaris estan reconsiderant la remodelació dels seus immobles en habitatge. Un fenomen que és ja molt evident en ciutats que tradicionalment han estat pols empresarials com Madrid, Barcelona, ​​València, Màlaga o Sevilla, entre d’altres.

De quin tipus de propietats parlem?

De moment, no parlem de grans edificis d’oficines, si bé ja s’ha anunciat la transformació de l’actual seu madrilenya de el Partit Popular en un luxós edifici d’habitatges. De moment, la reconversió s’està produint majoritàriament en immobles ubicats en zones urbanes estratègiques. Encara que originalment van ser construïdes com a habitatges, els seus propietaris van optar per donar-los un ús professional, convertint-les en oficines, consultes mèdiques, despatxos, o qualsevol altra activitat.

A priori, “Ni una oficina ni un local estan preparats per a un ús residencial, de manera que legalment no és possible viure en un immoble que no tingui aquest tipus d’ús. Ara bé, sí que es pot convertir en habitatge de forma legal mitjançant un canvi d’ús a l’ajuntament, més encara quan aquesta ha estat la seva concepció original i les condicions de l’edifici ho permeten “afegeix Duc.

A Espanya, però, aquesta tendència s’està produint fins i tot a petita escala i entre petits propietaris. Encara no estem veient fenòmens ja viscuts en altres països com EUA Anglaterra o Holanda, on les administracions públiques s’estan implicant en afavorir la reconversió en habitatges de grans edificis d’oficines ja obsolets, sense cap interès especial ni en l’arquitectònic, ni en la sostenibilitat. I que poden tenir una nova vida amb una adequada planificació i recuperació.

I el que és més important, afirma Duc, “el aconseguir que el ciutadà recuperi tants barris dels centres de les ciutats que es queden morts i sense veïns un cop que tanquen les oficines”.