anunci patrocinat

Les previsions de la inversió en el totxo comencen a millorar. Segons l’últim Panell de Funcas, que recull el consens de bancs, asseguradores, empreses energètiques, organismes d’estudis, centres universitaris i la patronal, l’any que ve ja creixerà més que el conjunt de l’economia.

En concret, la mitjana del consens situa el creixement de la inversió en construcció (inclosa la residencial) en un 5,1% per a aquest any i fins a un 9,1% el 2022. Tot i que el repunt d’aquest any està per sota del previst per al PIB d’Espanya (que serà d’un 5,9%, segons el consens del Panell, i de fins a un 6,5%, segons el Govern), el del proper exercici serà clarament superior. El Panell de Funcas de moment estima un creixement econòmic del 5,6% durant el proper exercici, mentre que les últimes xifres de l’Executiu l’eleven fins a l’entorn de el 7%, incloent l’impacte dels fons europeus per a la reconstrucció.

Però, si deixem al marge la mitjana del consens, vam descobrir que algunes prediccions apunten a un creixement de la inversió en construcció superior a l’econòmic ja en aquest exercici. Per exemple, el Centre de Predicció Econòmica (CEPREDE-UAM) preveu una alça del 10,8%, mentre que la Universitat Loyola d’Andalusia situa el reunte de la inversió en un 9,7% aquest any i el Centre d’Estudis Economia de Madrid (CEEM-URJC), en més d’un 8%. Analistes Financers Internacionals (AFI), BBVA Research i la pròpia Fundació de les Caixes d’Estalvis també esperen notables pujades, d’entre el 7% i el 7,4%. Santander, però, fa anar els números més pessimistes del consens i creu que la inversió en construcció tornarà a retrocedir en 2021.

I de cara a 2022 són diverses les firmes d’anàlisi que esperen alces de dos dígits. El servei d’estudis del BBVA, per exemple, preveu un creixement de la inversió en construcció de fins al 14,8%, sent el pronòstic més optimista del Panell de Funcas. Bankia, per la seva banda, estima un 12%, mentre que l’empresa cimentera Cemex preveu un 10%, una dècima menys que Funcas i Repsol (10,1%). Entre el 10% i el 11% també es mouen les previsions de l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE) i la firma d’inversió Intermoney, mentre que la patronal CEOE preveu una alça de fins al 11,9%.

A l’altre costat de la taula es troben Analistes Financers Internacionals i la signatura Equip Econòmic, que esperen un repunt inferior a el 6% i són, per tant, les previsions més pessimistes de consens.