anunci patrocinat

L’impacte de la pandèmia de coronavirus a Espanya, on l’estat d’alarma ha estat més restrictiu que en altres països europeus, explica la caiguda d’un -15% en la producció en la construcció pel 2020 a Espanya, segons la 89a Conferència de Euroconstruct . No obstant això, l’informe preveu que l’obra no executada aquest any s’acabarà executant en 2021, de manera que el rebot de la producció s’estima en un 6%, similar a la resta de països europeus.

En canvi, després d’haver esgotat aquest paquet de projectes endarrerits, la projecció per 2022 es torna molt més moderada, amb una pujada del + 2,5%. D’aquesta manera, la producció a el tancament de 2022 encara serà un 7,6% inferior a la de 2019.

Recuperar els nivells de 2019 segueix sent un objectiu a l’abast, però necessitarà un termini més llarg que el període de previsió d’aquest informe.

construcció residencial

La construcció residencial és la que més patirà l’impacte dels efectes de la pandèmia el 2020, amb una caiguda -17%. L’habitatge era el segment més dinàmic abans de l’arribada del coronavirus però persisteixen els dubtes sobre la fortalesa de la demanda després del Covid-19. En qualsevol cas, després d’un 2020 menys dinàmic, es preveu un rebot de la producció en 2021 (+ 9%) i 2022 (+ 4,5%), una previsió que es sustenta en l’escassetat d’estoc d’obra nova i la solidesa de les empreses promotores actuals.

Per la seva banda, la construcció no residencial podria patir un 2020 lleugerament menys traumàtic, amb un descens de -14%, a causa de la inèrcia que suposa el desenvolupament de projectes de major escala. A més, previ a la pandèmia el mercat no residencial es trobava en un punt del cicle immobiliari menys avançat que el de l’habitatge.

Euroconstruct no preveu una cancel·lació massiva de projectes, com en l’anterior crisi financera, i augura una recuperació de l’activitat del 5,5% per a 2021 i del 2,5% el 2022. Recuperació menys intensa que en l’habitatge, tot i que hi haurà nínxols de mercat capaços de recuperar terreny amb més vigor, com és el cas de la logística o les oficines.

L’obra civil és la que previsiblement tingui un menor impacte en la seva producció aquest any, amb una caiguda estimada del -7,5% el 2020, ja que ha estat el subsector on les restriccions per la pandèmia han estat menys estrictes. No obstant això, en Euroconstruct preveuen que durant els propers anys la construcció d’infraestructures tingui més dificultats per recuperar-se.

Els pressupostos públics i els programes extraordinaris es dedicaran a sufragar la despesa extra a causa de la pandèmia i les seves seqüeles en l’ocupació, el que restarà recursos per a la inversió en obra pública. Com en el cas de l’edificació, la producció que no s’ha pogut executar el 2020 servirà per millorar els resultats de 2021 (4,1%). Igualment, l’obra local que previsiblement aparegui com a preludi de les eleccions municipals de l’any 2023 contribuirà a evitar l’estancament en 2022 i impulsi un 1,5% la producció.

Europa

La pandèmia ha provocat que 8 dels 19 països de la xarxa Euroconstruct hagin paralitzat obres temporalment. El Covid-19 també ha provocat un brusc increment de la despesa pública que està posant a prova els mecanismes econòmics a nivell nacional i comunitari, restant capacitat inversora als promotors públics.

En aquest escenari, la previsió d’Euroconstruct pel conjunt de països europeus preveu un descens de producció de -11,5% el 2020, després del qual el rebot es començarà a notar el 2021, amb una alça de el 6%, i continuarà en 2022, amb una nova pujada del 3,5%.