anunci patrocinat

El govern, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, prepara un pla de rehabilitació energètica de l’edificació a deu anys que s’estima mobilitzarà una inversió total de 27.112.000 d’euros, a finançar al 75% pel capital privat, i que generarà fins a mig milió de llocs de treball en el conjunt del període.

En concret, l’anomenada Estratègia a llarg termini per a la Rehabilitació Energètica del Sector de l’Edificació a Espanya (ERESEE 2020) va ser remesa a Europa la passada setmana en el marc de les negociacions obertes per captar fons europeus.

Aquest pla de rehabilitació energètica contempla actuacions com són intervenir en l’envoltant tèrmica de 1,2 milions d’habitatges o edificis, a les instal·lacions tèrmiques d’altres 3.850.000 i en la il·luminació.

L’Executiu calcula que la posada en marxa del pla mobilitzaria entre 2021 i 2030 una inversió de 27.112.000 d’euros, dels que el 27% procediria de fons públics i la resta, de la iniciativa privada.

Donat el caràcter intensiu en mà d’obra del sector de la rehabilitació, s’estima que aquestes actuacions generarien entre 33.000 i 88.000 llocs de treball a l’any (una mitjana de 51.200 llocs de treball anuals), el que suposa crear mig miler de llocs de treball a tot el període del pla.

A més d’aquesta contribució a l’ocupació, al PIB i als ingressos fiscals, l’estratègia remesa a Brussel·les preveu la consecució d’un estalvi de 7.206.000 d’euros en la factura energètica de les llars i edificis en que s’actués.

Segons ‘Rehabilitar el Futur’, el 80% dels edificis a Espanya és ineficient i és responsable de el 40% del consum d’energia i d’un terç de les emissions de CO2.

Pla de rehabilitació paral·lel

Aquest pla és paral·lel al pla de rehabilitació d’habitatges que també prepara el Ministeri de Transports, en aquest cas un projecte de dos anys que suposarà mobilitzar una inversió d’uns 2.000 milions d’euros en col·laboració amb la iniciativa privada i generar 221.000 llocs de treball.

El pla contemplarà tant obres de rehabilitació per part de particulars com grans projectes de regeneració i renovació urbana “a gran escala i integral de barris”. Així, aspira a quadruplicar el nombre de pisos que es reforma a l’any, fins a arribar als 120.000 anuals.

Amb aquests projectes, a més de millorar la situació del parc d’habitatges, donada la seva antiguitat i la seva eficiència energètica, es pretén contribuir a resoldre la crisi impulsant un dels segments de sector de la construcció que més “efecte tractor té” en generació d’ocupació i activitat econòmica.

Així, tots dos es perfilen així com part dels programes que conformaran el Pla d’Inversions i Reformes 2020-2022 que l’Executiu dissenya per canalitzar fons de el Pla de Reconstrucció de la UE.

Propostes del sector

Davant l’anunci d’aquests plans, ‘Rehabilitar el Futur’, aliança que agrupa un miler d’empreses i institucions relacionades amb el sector de l’eficiència energètica en l’edificació, ha enviat a la Comissió de Reconstrucció del Congrés una proposta de vint mesures per “aprofitar el potencial d’aquesta activitat com a motor de la recuperació econòmica i de la lluita contra el canvi climàtic”.

Entre aquestes mesures figura l’articulació d’un ‘passaport energètic’ que agiliti les llicències administratives per a reformes energètiques, aprovar bonificacions i desgravacions per aquests treballs i regular una ‘hipoteca verda’ per al seu finançament.

També plantegen la constitució d’un ‘banc verd’ especialitzat en canalitzar fons públics i captació de capital privat per finançar projectes d’eficiència energètica, i insten les administracions a “donar exemple” fent efectiu el seu “compromís” de renovar un 3% de la seva parc d’edificis anualment, i fins i tot duplicar aquest percentatge.